1. Ostajan opas

Lukkan

Me suomalaiset viihdymme kotona ja vietämme siellä paljon aikaa. Koti on meille tärkeä paikka, josta pyrimme tekemään mahdollisimman viihtyisän paikan koko perheelle. Terassi on nykyään entistä tärkeämpi osa kotiamme. Terassi on mukava ja viihtyisä tila ulkoilman ja sisätilojen välillä, jota käytetään monipuolisesti ympäri vuoden. Yleensä terassia käytetään enemmän kuin ennen sen hankintaa on kuviteltu.

Kun puhumme ihmisten kanssa, tuntuu siltä, että hyvin moni haaveilee terassin hankkimisesta. Ihmisillä on valtavasti kysymyksiä ja ennakkoluulojakin terassin hankintaan liittyen. Ihmisiä yhdistää epätietoisuus siitä, mitä kaikkea terassin hankinnassa tulisi huomioida ja mikä olisi juuri heille sopivin ratkaisu. Lasiterassi vai pelkkä katos? Minkälaiset perustukset terassi vaatii? Puu vai alumiinirunkoinen terassi? Pystypuitteelliset vai pystypuitteettomat liukuovet? Onko terassi kuuma kesällä? Mitä terassi maksaa? Tarvitaanko terassin hankintaan lupia? Mikä on järkevää ja mikä on mahdollista?

Tämä Terassilasituksen ostajan opas pyrkii vastaamaan yleisimpiin kuulemiimme kysymyksiin. Toivottavasti tämän oppaan luettuasi koet osaavasi tehdä sinulle oikeat valinnat. Toivotamme teille viihtyisiä lukuhetkiä ja nautinnollista ja rauhallista terassin suunnittelua!

Lämpimin terveisin,

Lukkan terassitiimi

Ps:

Jos sinulle jää mitään kysyttävää tai keskustelet lasiterassiasioista mieluummin suoraan henkilökuntamme kanssa, otathan yhteyttä:

Ota yhteyttä tästä
Etsi lähin jälleenmyyjäsi tästä.

0291 230 221
asiakaspalvelu@lukkan.fi

2. Mitä terassin suunnittelussa täytyy huomioida?

Terassista halutaan yleensä pitkäikäinen sekä mahdollisimman huoleton ja käytännöllinen. Näin se myös saa arjessa ja juhlassa paljon käyttöä. Terassi on syytä suunnitella huolella ja huomioida mihin ja milloin sitä aiotaan käyttää ja ketkä sitä käyttävät. Terassin suunnittelussa kannattaa huomioida ainakin:

2.1. Terassin käyttötarkoitus

Lasitettu terassi on käyttöominaisuuksiltaan monipuolinen ja siitä voi nauttia lähes säällä kuin säällä. Terassia hyödynnetään usein oleiluun arjessa ja juhlassa, mutta sitä voi myös käyttää säilytystilana tai leikkipaikkana. Se on myös erinomainen kasvien säilytys- ja kasvatuspaikka, koska terassit ovat lähes poikkeuksetta valoisia.

Suunnitteluvaiheessa kannattaakin miettiä tarkkaan, miten terassia halutaan käyttää. Oleellinen asia on myös talvikäyttö: mikäli terassia aiotaan käyttää ympärivuotisesti, se tulee huomioida terassia suunniteltaessa. Terassin teknisillä ratkaisuilla ja materiaalivalinnoilla on vaikutusta terassin ympärivuotisuuteen. Pystypuitteelliset liukulasit antavat parhaan suojan säältä ja roskilta, koska niiden väliin ei jää avonaisia rakoja. Eristelasi kasvattaa terassin mukavia käyttökuukausia entisestään. Pystypuitteeton liukulasi tarjoaa puolestaan esteettömimmän näkymän.

2.2. Terassin ulkonäkö

Parhaimmillaan terassi istuu saumattomasti rakennukseen ja parantaa sen ulkonäköä huomattavasti. Terassin ulkonäköä voi muokata joustavasti sen mukaan, minkälaiseen rakennukseen se liitetään. Voit valita terassirungon ja lasien värin mieltymyksiesi mukaan. Terassin muoto voidaan räätälöidä myötäilemään talosi linjoja siten, että se istuu talosi jatkeeksi mahdollisimman luontevasti. Terassi sopiikin lähes kaikkiin rakennuksiin. Voit miettiä sinun taloosi parhaiten sopivaa terassia esim. selaamalla Lukkanin referenssikohteita. Tai voit tilata Lukkanin jälleenmyyjän mittakäynnille, jolloin voit suunnitella terassia yhdessä asiantuntijan kanssa. Lukkan terassien tarjouksiin voidaan liittää myös 3D havainnekuvat terassista, mikä helpottaa kokonaisuuden hahmottamista.

2.3. Ilmansuunnat

Etelän ja lännen suuntaan katsova terassi on lämpimin ja valoisin – ja siksi suosituin ilmansuunta kohdistaa terassi. Pohjoisen ja idän puolella olevat terassit ovat usein hieman viileämpiä. Ilmansuunnan voi huomioida terassille valituissa ratkaisuissa ja materiaaleissa. Esimerkiksi etelän suuntaan avautuvalle terassille voit valita lasit, jotka suojaavat auringon paahteelta ja häikäisyltä kesähelteiltä. Pohjoisen suuntaan katsovalle terassille voi puolestaan valita eristelasit.

2.4. Käyttöikä ja -helppous

Lasi ja alumiini eivät ole kaikkein halvimpia rakennusmateriaaleja, mutta ne muodostavat yhdessä huoltovapaan ja lyömättömän yhdistelmän. Puurunkoinen terassi saattaa olla halvempi kuin alumiinirunkoinen, mutta alumiiniterassi kestää huomattavasti pidempään ja on huoltovapaa. Puuosissa niiden ikä alkaa näkymään usein selvästi jo kymmenessä vuodessa ja ne vaativat esim. uudelleenmaalausta. Alumiinirunko on huolettomampi ja kestää lähtökohtaisesti useita kymmeniä vuosia.

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten kovalla käytöllä terassin liikkuvat osat ovat. Jos terassi tulee vaikkapa lapsiperheeseen, kannattaa liukulasien olla tukevat, tai järkevin ratkaisu saattaa olla jopa kiinteä saranaovi.

Alumiini on alumiinia ja lasi lasia, vaikka voissa paistaisi. Terassien erot tulevat kuitenkin näkyviin niiden suunnittelussa, komponenteissa ja viimeistelyssä, jotka vaikuttavat oleellisesti tuotteen käytettävyyteen ja kestävyyteen. Laadukkaan tuotteen tunnistaa usein huolitellusta ja viimeistellystä ulkonäöstä. Lisäksi laadukkaat liukuovet liukuvat vaivattomasti ja tasaisesti eivätkä notku.

2.5. Turvallisuus

Oleellinen asia terassin turvallisuudessa ovat lattiakorot: terassin pinnan pitää kiinnittyä luonnollisesti lattiakorkoihin, jolloin terassille on vaaraton astua. Mikäli korot on tehty väärin tai huonosti, saattaa terassille astuessa kompastua. Lukkanin liukukisko on suunniteltu yleisimpien terassilautojen korkuiseksi, jotta se uppoaa saumattomasti laudoitukseen.

Jos terassin putoamiskorkeus on yli 50 cm, on terassilla oltava lain mukaan kaiteet.

Varsinkin jos säilytätte terassilla mitään arvokasta, on terassille syytä hankkia lukitus. Lukitusta hankkiessanne kannattaa kiinnittää huomiota lukitusjärjestelmän toimintavarmuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Usein on esimerkiksi järkevää, että terassin lukkoon käy sama avain kuin muihinkin ulko-oviinne. Lukkanin Abloy-lukot voidaan sarjoittaa kaikille Abloyn avainmalleille. Lukkan liukuoviin on saataville myös esim. iloQ-lukitus.

Lisäksi turvallinen terassi täyttää viranomaisvaatimukset ja sillä on tarvittavat suoritusarvot (CE merkintä).

2.6. Tukevat perustukset

Terassin perustukset on syytä tehdä kerralla oikein huomioiden esimerkiksi roudan mahdolliset vaikutukset terassin perustuksiin. Jo olemassa olevaa patiota täytyy mahdollisesti vahvistaa, jotta se kestää lasitetun terassin painon. Terassin voi rakentaa vain perustuksille, jotka eivät liiku tai elä. Routa terassin pilareiden alla voi aiheuttaa ongelmia terassin rakenteisiin. Terassi rakennetaan yleensä ruuvipaalujen tai pilariharkkojen päälle, jos patiota tai terassin pohjaa ei vielä ole olemassa.

Terassin pohjan ja maanpinnan väliin on hyvä jättää tuuletusrako, joka varmistaa, että rakenteet tuulettuvat eikä kosteutta pääse syntymään.

Voit halutessasi tilata jälleenmyyjämme mittakäynnille ja hän voi samalla vastata kysymyksiisi perustuksiin liittyen. Ja voit halutessasi tarkistaa Lukkanin nettisivuilta, mitkä jälleenmyyjämme rakentavat myös perustuksia. Koko Lukkan -terassi avaimet käteen toimituksena on myös mahdollinen!

3. Vaatiiko terassin rakentaminen luvan?

Rakennusmääräykset ovat erilaisia eri kunnissa, mutta luvan tarvitsemiseen kannattaa varautua. Lupa-asiat kannattaa aina selvittää ennen terassin rakentamista. Lupa-asioiden selvittämisen voit aloittaa soittamalla terassien jälleenmyyjälle tai kuntasi rakennusviranomaisille. Jos tarvitset terassin rakentamiseksi toimenpide- tai rakennusluvan, täytyy lupahakemukseen pääsääntöisesti liittää pääpiirustukset, joiden tekemiseen tarvitset käytännössä ammattilaisen apua. Pääpiirustuksia varten ammattilainen, kuten arkkitehti, tarvitsee suunnitelman ja havainnekuvat toteutettavasta terassista. Luvan saanti kestää vaihtelevasti: kevään sesonkiaikaan lupa-asiat etenevät kaikista hitaimmin.

Luvat hoidetaan pääsääntöisesti sähköisen asioinnin kautta kunnasta riippuen. Yleisimmin Suomen kunnissa on käytössä Lupapiste: voit tiedustella sinun kuntasi käytössä olevaa palvelua kuntasi rakennusviranomaiselta. Sähköisistä palvelumalleista huolimatta lupaprosessi saattaa olla käytännössä melko työläs ja sinun kannattaakin harkita sen ulkoistamista terassin myyjälle. Lupapalvelu on kannaltasi yksinkertainen ratkaisu. Sinun täytyy toimittaa terassin myyjälle lähinnä yhteystiedosi. Lisäksi tarvitset todistuksen kiinteistön hallintaoikeudesta, eli esimerkiksi kiinteistön kauppakirjan.

Rivitaloyhtiöissä suositeltavaa on, että pyydetään kirjallinen lupa terassia varten isännöitsijältä, hallitukselta ja seinänaapureilta. Omakotitalossa on suositeltavaa kuulla naapureita etenkin tilanteissa, jossa rakennatte kokonaan uuden terassin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lupa evätään melko harvoin.

 

4. Miksi alumiini-lasi -terassi on niin suosittu ratkaisu?

Alumiini-lasi -rakenteet ovat lisänneet suosiotaan huomattavasti viimeisten parin kymmenen vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että tieto ja ymmärrys lasin turvallisuudesta rakennusmateriaalina on kasvanut. Lisäksi lasi ja alumiini yhdessä ovat erittäin kestävä yhdistelmä. Lasi ja alumiini ovat myös ekologinen vaihtoehto. Alumiini on arvometalli, jonka kierrätysaste on erittäin korkea.

4.1. Alumiini on kestävä rakennusmateriaali

Alumiini on kevyt, mutta luja metalli. Pulverimaalattu tai anodisoitu alumiini ei ole altis korroosiolle. Se kestää myös erinomaisesti auringon UV-säteilyä sekä vaihtelevia lämpötilaeroja.

Lukkan alumiinirakenteet ovat aina pulverimaalattuja tai anodisoituja, joka lisää suojausta entisestään. Materiaalina alumiini on helppo pitää puhtaana, ja sitä voidaan kierrättää uusiokäyttöön ympäristöystävällisesti.

Alumiini ja karkaistu lasi ovat vahva yhdistelmä. Karkaistu lasi kestää lumi- ja tuulikuormaa erinomaisesti. Se mukautuu rasitukseen taipumalla. Myös alumiini taipuu kuormituksesta useita millejä, ja palautuu sen jälkeen alkuperäiseen muotoon, kun kuormitus poistuu.

4.2. Lasi on turvallinen rakennusmateriaali

Lasin karkaisulla parannetaan lasin kestävyyttä iskuja, taivutusta ja lämmönvaihteluja vastaan. Rikkoutuessaan karkaistu lasi murenee pieniksi vaarattomiksi muruiksi. Karkaistava lasi on leikattava ja työstettävä (mahdolliset reiät, kolot, hionnat) lopullisiin mittoihin ja muotoon ennen karkaisua. Karkaisuvaiheessa lasiin myös merkitään pysyvästi valmistaja tai tuotenimi ja mahdollinen standardin numero.

Laseja voidaan yhdistää toisiinsa laminoimalla. Lasien laminoinnissa yleisin menetelmä on niin sanottu kalvolaminointi, jossa lasit yhdistetään toisiinsa polyvinyylibutyraalikalvon avulla. Laminoidun lasin turvaominaisuus liittyy sen rikkoutumiseen. Vaikka lasien mekaaninen kestävyys ei laminoimalla lisäänny, antaa laminoitu lasi suojan vielä rikkouduttuaankin, sillä lasisirpaleet pysyvät kiinni elastisessa kalvossa. Laminoidut lasit antavat hyvän suojan myös UV-säteilyä vastaan.

5. Mitä lasiterassi maksaa?

Lukkanilla terassit toteutetaan mittatilaustyönä, joten jokainen terassi on erihintainen. Hinta muodostuu työn, tuotteen ja lisäpalveluiden yhteissummana. Jälleenmyyjämme pystyvät antamaan tarkan ja sitovan hintatarjouksen maksuttoman arviointikäynnin yhteydessä.

Lisäksi tekemäsi valinnat esimerkiksi lasien ominaisuuksista, lukituksesta, perustuksista, väristä ja liukuovien mallista vaikuttavat kaikki lopputuotteen hintaan. Myös terassin valmistajan valinta vaikuttaa hintaan. Näennäisesti terassit voivat muistuttaa toisiaan, mutta käytännössä niiden suunnittelu, yksityiskohdat ja komponentit eroavat melko paljon toisistaan. Aivan kuten muissakin hankinnoissa, kaikkein halvin ei välttämättä ole se järkevin vaihtoehto.

Terassilasitusten hankintaan kannattaa myös harkita rahoitusvaihtoehtoa, jolloin kustannukset saa kätevästi jaettua itselle sopiviin kuukausieriin. Rahoitusta kannattaa tiedustella omasta pankistasi.

6. Milloin terassi kannattaa hankkia?

Kesä on terassilasitusten sesonkiaikaa. Aikataulut ovat tyypillisesti kesällä hieman muita vuodenaikoja pidemmät: siksi terassin hankinta kesäajan ulkopuolella saattaa olla mainio vaihtoehto. Myös lupa-asiat etenevät syksy-, talvi- ja kevätaikaan sutjakkaammin.

Kannattaa tiedostaa, että terassin hankintaan talvella ei yleensä ole mitään estettä!

7. Miten terassin hankinta etenee?

Terassin hankinta alkaa yleensä terassivaihtoehtoihin tutustumisella ja terassikuvien selailulla sekä tiedon etsimisellä terassilasituksista. Kun päätös lasien hankinnasta ja valmistajasta on tehty, pyydetään Lukkan jälleenmyyjä mitta- ja suunnittelukäynnille. Mittakäynnin yhteydessä tehdyn suunnitelman ja sinun valitsemiesi lasitusratkaisujen perusteella jälleenmyyjä antaa sinulle tarjouksen lasituksista sisältäen sen hinnan, arvioidun toimitusajankohdan, halutessasi myös 3D kuvat terassista sekä muut sopimusehdot.

Terassilasituksen toimitusaikaan vaikuttaa moni asia, kuten mahdollisesti tarvittavan rakennus- tai toimenpideluvan aikataulu, jälleenmyyjämme aikataulut ja tuotantoaika tehtaallamme. Toimenpide- tai rakennusluvan hankkiminen kestää yleensä vähintään kuukauden. Tuotantoaika tehtaallamme on yleensä noin viisi viikkoa. Itse asennus kestää vain muutamia päiviä. Terassin hankinnassa voi hyvinkin kestää siis pari kuukautta, eli kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Mitä aiemmin olet liikkeellä, sen todennäköisemmin saat sovittua urakan aikataulun itsellesi sopivaan ajankohtaan, esimerkiksi merkkipäiville tai kesälomaksi.

 

8. Saako terassille takuun ja miten terassia pitää hoitaa?

Takuuasiat kannattaa selvittää aina palveluntarjoajalta: esimerkiksi Lukkanilla tarjoamme tuotteiden materiaaleille viiden vuoden takuun.

Hyvin toteutettu lasitettu terassi on huoltovapaa, eikä pesun ja siivouksen lisäksi tarvitse muuta huoltoa. Me olemme valmistaneet lasiterasseja jo 30 vuoden ajan ja voitte luottaa siihen, että palvelemme teitä koko terassinne elinkaaren ajan.

Jäikö kysyttävää tai oletko kiinnostunut lasiterassiratkaisuistamme?

Ota yhteyttä
Etsi lähin jälleenmyyjäsi

0291 230 221
asiakaspalvelu@lukkan.fi

Lukkan

Lähetä viesti

    Jättämällä yhteystietoni suostun siihen, että ne voidaan välittää Lukkan jälleenmyyjälle tarjouksen tekemistä tai ilmaista suunnittelukäyntiä varten.